TOPlist
Sledujte nás:

Všechny recepty STOB najdete také v programu Sebekoučink!

Makové bezlepkové kytičky

Zpět
  • Autor: Hanka Malkova
  • Doba přípravy (min.): 60
  • STOB recept
  • Porce: 50.00

Toto cukroví neobsahuje lepek a hodí se tak i pro ty, kdo trpí celiakií nebo alergií. Pro zpestření ale může recept vyzkoušet úplně každý.

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Mák80
Mouka pohanková120
Žloutek (syrový)40
Švestková povidla120
Rum8

Dochucovadla:

skořice, 1 ks cca 6 g, celkem cca 50 ks

Energetická hodnota celkem: 5149 kJ

Bílkoviny (g): 38, Tuky (g): 44, Sacharidy (g): 165, SAFA (g): 7, Cukry (g): 66, Vláknina (g): 26, Sůl (g): 0

Energetická hodnota na 1 porci: 103 kJ

Bílkoviny (g): 0.8, Tuky (g): 0.9, Sacharidy (g): 3.3, SAFA (g): 0.1, Cukry (g): 1.3, Vláknina (g): 0.5, Sůl (g): 0

Postup přípravy

Mletý mák smícháme s pohankovou moukou a skořicí. Přidáme 2 žloutky, povidla (polovinu z uvedeného množství) a uhněteme těsto. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kytičky nebo jiné tvary (polovinu s dírou uprostřed). Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C do mírného zhnědnutí. Zbylá povidla promícháme s rumem, mažeme jimi vychladlé kytičky a slepíme.

Fotografie

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 07. 2022 11:13
tak jsem vyzkoušela a docela mne recept příjemně překvapil, těsto trochu tužší, drolivé, ale za to na rozdík třeba od klasického lineckého nepotřebovala ničím podsypávat a šlo vyválet na tenký plát. Po upečení jsou tvrdé,ale mě to tolik nevadi a nevím jestli stihnou změknout))). Ke kafíčku jsou dobré.
30. 12. 2019 21:37
Děkuji moc za odpověď. Makové kytičky opravdu změkly. Příště je zkusím s pohankovou moukou. Moc mi chutnaly.
21. 12. 2019 09:48
vlasta11: Je možné, že každá mouka se chová trochu jinak, tak určitě lze zředit žloutkem nebo povidly. Těsto i tak bylo tužší, ale pracovat se s ním dalo. Hned po upečení byly kytičky tvrdší, ale když se včas namažou povidly, tak po nějaké době hezky zvláční a změknou.
19. 12. 2019 21:28
Tak jsem dneska pekla a prosím o radu. Neměla jsem pohankovou mouku, tak jsem použila špaldovou. Strašně špatně se mi těsto hnětlo, pořád se sypalo, musela jsem přidat žloutek. Když jsem těsto rozvalovalo, musela jsem velkou silou....prosím, je to možné, že je to tím, že jsem nedala pohankovou mouku? Je pohanková mouka mastnější než špaldová ? Jinak v receptu není žádný tuk.....moc děkuji za rady.
06. 12. 2019 18:26
Ježíši, to zní božky. Miluji pohankovou kaši s mákem a sušenýma švestkama, tak tohle mi bude určitě chutnat :-)
03. 12. 2019 22:20
Také vyzkouším.
03. 12. 2019 11:57
Taky se mi recept líbí :-) Díky za tip, asi vyzkouším.
02. 12. 2019 12:16
Taky zkusím :-).
02. 12. 2019 09:28
To vypadá zajímavě.
02. 12. 2019 06:54
Tak tahle kombinace se mi líbí, vyzkouším -).

Naši partneři